Витамин D и хроничните бъбречни заболявания

   Витамин D може да се закупи в аптеките (на капсули, таблетки или маслени капки) или да се набави чрез храната и излагане на слънце. Като директно усвояема съставка го откриваме в животинските мазнини, рибното масло (от черния дроб на рибата), яйцата(жълтък), млякото, зелени листни зеленчуци, гъби, соево мляко, картофено пюре, мозък, черен дроб. Препоръчително е някои от рибите като шаран, скумрия, риба меч, сом, есетра, риба тон и др. да се ядат сурови (пушени), защото иначе изгубват хранителите си качества. Гъбите маитаке, пумпалка и пачи крак също се ядат сурови за оптимален прием на витамина.

   Активната форма на витамин D обаче, която участва в множество жизнено важни процеси в човешкия оргнизъм, се образува чрез хидроксилиране на приетия с храната неактивен витамин последователно в черния дроб и бъбреците. Още в ранните фази на хроничните бъбречни заболявания намалява нивото на активен витамин D. Неговият дефицит повлиява редица процеси в човешкото тяло и предизвиква значителен брой патологични състояния. В следващата таблица са представени по-важните тъкани и системи, в които има рецептори на витамин D, които се засягат при неговия дефицит:

Предозирането с витамин D не е без последици, но за радост на любителите на слънцето не може да се получи от него, а от допълнителен прием на таблетки или капсули. Предозирането води до състояния на високо кръвно, нарушена функция на бъбреците, увреждане на костите и меките тъкани (заради увеличени калциеви и фосфатни йони в кръвта), раздразнителност и умора, дехидратация, силно намаляване на телесното тегло, повръщане, мускулна слабост.
От друга страна, правилната дозировка на витамин D помага за лечението на редица болести и подобряване на общото здравословно състояние. Той предпазва от сърдечно-съдови заболявания, бори успешно депресията, има противовирусна функция, потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза, псориазис. помага и за унищожаване на раковите клетки в организма. Без него задстомашната жлеза не може да секретира инсулин, повишеното кръвно налягане се повлиява по-трудно с медикаменти. При пациентите с хронични бънречни заболявания, особено в напредналrте им стадии, обикновените витамин D медикаменти (вит D3 и вит. D2) не се препоръчват, защото редуцираната (намалена) бъбречна тъкан няма капацитет да ги преработи в достатъчно количетво до активната им форма и това води от една страна до дефицит в организма, а от друга страна – до опасност от натрупване и интоксикация с неактивната форма. При тези пациенти се използва медикамент в готовата активна форма – “калцитриол” {1,25(ОН)2Д3}, на която не се налага да минава и да се хидроксилира в черния дроб и бъбреците.