Учени създадоха сърдечна тъкан от млади стволови клетки.

Учени създадоха сърдечна тъкан от млади стволови клетки.
Американски учени създадоха зряла сърдечна тъкан в лабораторни условия. За целта те използвали млади стволови клетки.

За всичко това е било необходимо само 4 седмици. Докато в утробата на майката сърцето на детето се формира напълно за 9 месеца. това се съобщава в статия на британското издание Daily Mail, цитирана от агенция БГНЕС.

Обикновено за създаването на тъкани учените използват стволови клетки, които са на късен етап от развитието си. Но изследователи от Колумбийския университет обработили с ток недиференцирани стволови клетки.

Благодарение на факта, че младите клетки много по-добре реагират на стимулацията, тъканта на сърдечния мускул е узрявала много по-бързо.

Специалистите разработили и методи за въздействие върху изкуствено създадена сърдечна тъкан и програма за измерване на честота и амплитудата на свиването на мускула.

Изкуствено създаденото сърце ще послужи като модел за изследване на различни заболявания. Овен това върху него може да се проверява ефективността на лечебните препарати.

Това не е първият път, когато учените успяха да развият сърдечен мускул, но главният автор д-р Гордана Вуняк-Новакович, професор по медицина в Колумбийския университет от колежа за медици и хирурзи Vagelos, заяви, че тези сърдечни тъкани досега не успяха да имитират или да покажат някои от критичните отличителни белези на човешкото сърце на възрастен човек и пулс.

Много от текущите усилия, включително тези на нашата лаборатория, са биомиметични по природа, опитвайки се да обобщят известните събития, присъстващи по време на естественото развитие, поясни тя

Общият подход в нашата област е, че колкото по-зрели са началните кардиомиоцити, толкова по-добре, каза колегата й д-р Кейси Роналдсон-Бушард. Тъй като тези усилия са ограничени в това колко може да бъде постигнато съзряване, решихме да опитаме нещо съвсем ново: да проучим понятието ускорено развитие, добави тя.

С други думи, учените от екипа използват много ранен стадий на стволови клетки, които са по-лесни за манипулиране и ще реагират по-добре на стимулацията, предназначена да ускори растежа им.

За да се ускори развитието на сърдечните тъкани, изследователите подадоха електрически импулси към сърцето, за да го стимулират достатъчно, за да го усукат, което е точно това, което се случва в здравия сърдечен мускул в тялото.

Учените също така успяват да развият методите и софтуера за измерване на честотата, амплитудата, силата на контракциите и реакциите на лекарствата.

Този пробив също така им позволява да манипулират сърдечната тъкан, за да я направят като болно сърце, така че да могат да изследват допълнително животозастрашаващи състояния, оказващи влияние върху органа, както и реакцията му към определени лекарства.